Ædelsten

Diamanter – hvad er forskellen?

For en ikke-fagmand kan det i første omgang være svært at se om den ene diamant er smukkere end den anden,diamanter_0

og samtidig er det derfor også vanskeligt at forstå den forholdsvis store prisforskel. Når man imidlertid ved lidt om, hvad fagfolk kal

der, “de 4 C’er”, vil man bedre kunne begribe diamanternes spændende verden.

Diamanter klassificeres og prissættes internationalt efter de 4 C´er: Carat, Colour, Clarity og Cut.

Carat – (carat)

Carat er en vægtenhed, til forskel fra guldets karat, som er en holdighedsbetegnelse.

En diamant på 1,00 carat vejer p

ræcis 0,20 gram. Store diamanter er sjældne og kostbare – således er f. eks. en brillant på 1,00 carat langt mere kostbar end ti brillanter på hver 0,10 carat i samme kvalitet.

Colour – (farve)

Diamanter findes i naturen i mange farver. Langt de fleste smykkediamanter der findes er gullige, men farvespektret spænder fra sjældneste hvid til gul, med en stor prisforskel. Diamanters farve klassificeres med navne som River (sjældneste hvid), Top Wesselton, Wesselton, Top Crystal, Crystal samt andre navne på gullige nuancer – de mest anvendte farver i Danmark er Top Wesselton og Wesselton.

Clarity – (klarhed)

Der findes ofte små uklarheder i diamanter. Hvis uklarhederne ikke kan ses af et trænet øje i en 10 gange forstørrelse, har man internationalt bestemt at diamanten kaldes lupren. Uklarheder klassificeres

med navne som VVSI (very, very small inclusions), VSI, Si og Piquerede sten, hvor uklarhederne kan ses uden forstør

11-35-ct-runde-blaa-brasilien-topas-aedelsten

relse. Mindre uklarheder har almindeligvis ikke betydning for stenens skønhed, hvorimod større indeslutninger kan blokere og forstyrre lysets vej gennem diamanten, hvorved den mister brillans.

Cut – (slib)

Slibningen, som til forskel fra de andre C’er, er menneskets mulighed for at fremelske diamantens skønhed, er meget afgørende. Et forkert forhold i stenens proportioner eller fejl i stenens symmetri, kan ødelægge diamantens ild og brillans. Der findes mange slibeformer. Brillantslibningen med 57 facetter er den mest kendte, og den slibeform, der giver diamanten sin optimale glans.

Confidence – (tillid)

Det femte C – som ikke er med til at klassificere stenen – er et væsentligt C ved diamanthandel. Når du køber et diamantsmykke hos os, vil der altid på faktura eller diamantbevis være opgivet oplysninger om de 4 C´er, men uden tillid til den man handler med, kan det trods ovennævnte få oplysninger, være vanskeligt at overskue de mange detaljer.

Safir, Rubin, Smaragd og alle de andre farvede ædelsten

Der findes uhyre mange ædelsten, som anvendes ved smykkefabrikation. Læren om ædle stene kaldes gemmologi. Udtryk som halvædelsten anvender vi ikke i branchen – ingen sten er vel mere ædel end andre, men nogle sten er mere sjældne

Gems-gemstones-7046757-598-264

og dermed mere kostbare. Kvaliteten på ædelsten kan være vanskelig at vurdere for “menigmand” – pas derfor på, hvis du køber sten på en rejse.

Safir og Rubin er samme mineral – korund – men farverne er forskellige. De mest kendte og kostbare safirer er kornblomstblå, mens rubiner skal være røde (dueblodsfarvede). Farven skal helst ligge ensartet i hele stenen – revner og skår samt uklarheder såvel i safirer og rubiner som i alle andre ædle stene gør disse mindre kostbare.

De mest kostbare smaragder har en dyb, smuk, grøn farve og skal helst være uden synlige indeslutninger (såkaldt urtegård). Det er en vidunderlig sten, men da den er lidt skrøbelig, tåler den desværre ikke kraftige stød.