Ædelmetal

PICT2370 3Hvad er ædelmetaller?

Mange smykker forarbejdes i guld. Det pureste guld kaldes finguld og betegnes 24 karat. Finguld er meget blødt og for at kunne fremstille smykker, må man legere finguldet med andre metaller som

f.eks. sølv, kobber eller palladium. I Danmark er de fleste smykker forarbejdet i 14 karat, sjældnere i 18 karat, mens en række industrielt fremstillede smykker også fås i 8 karat. Et smykke skal altid være

stemplet med fremstillerens navnestempel og med ædelmetallets holdighed (renhed). 18 karat guld stemples 750, fordi 750/1000 af legeringen er rent guld. 14 karat guld stemples 585, fordi 585/1000 af legeringen er rent guld. 8 karat guld stemples 333, fordi 333/1000 af legeringen er rent guld. Farverne på guldet opnås ved at blande andre metaller i guldet. Meget kobber legeret i guldet, gør guldet rødt eller rosa.

Broche_5723 2Skal guldet være hvidt, legeres det med palladium. Imidlertid gør palladium ikke guldet helt hvidt, og det er derfor, at hvidguldssmykker, når de er færdigforarbejdede, må en tur i et rhodiumbad.

Smykket får da galvanisk et ganske tyndt lag af hvid rhodium på overfladen. Smykket er blevet rhodineret. Denne proces må med tiden gøres om, da rhodiumlaget slides.

Platin, som stemples med pt, er i modsætning til guld et hvidt metal. Platin er et meget sjældent og derfor kostbart ædelmetal. Forskellen på platin og guld er ikke kun farve og pris – platin har en større vægtfylde og er tungere end guld.

Smykker i sølv forarbejdes som oftest i sterling sølv, som stemples med 925s fordi 925/1000 af legeringen er rent sølv.

Titan og stål er to meget stærke og holdbare metaller, der i dag også anvendes til smykkefremstilling – på grund af titans lave vægtfylde føles det meget let.

Overflade behandling

Ring_3856 2Alt metal bliver overfladebehandlet – gjort blankt, mat eller f.eks. rhodineret, som omtalt tidligere. Sølv kan blive oxyderet (gjort sort) eller blive forgyldt – titan kan farves – alle metaller kan på en eller anden måde få et rustikt udseede.

Ens for disse overfladebehandlinger er, at de kan slides ned med tiden. Nogle mennesker slider mere på tingene end andre, og nogle smykketyper slides mere end andre, så at oplyse, hvor længe overfladen holder, kan være vanskeligt.

Vielsesringe

Har I valgt rigtigt? Selvfølgelig, men også ringene? – de skulle nemlig ligeledes gerne holde hele livet! Det er derfor utrolig vigtigt at vælge det par, I mener passer til jer. Skal det være 14 kt. eller 8 kt. guld. Sølv kan også anvendes, men er et noget blødere metal og kan anløbe.

Ofte er vielsesringe matteret eller på andenmåde overfladebehandlet – dette kan se meget charmerende ud, men man må dog være opmærksom på, at en sådan overfladebehandling bliver slidt, hvorfor ringene efter nogen brug igen må til guldsmeden for at blive poleret op. Jo kraftigere mønster, jo dybere mattering, jo længere holder overfladen sig naturligvis pæn. Ringe med forskellige farver guld bliver ofte pænere af at blive slidt, da farveforskellen ses mere, når overfladen ikke er helt blank. “Diamonds are forever” og en diamant i dameringen er blot et bevis på den kærlighed, der også varer evigt. Det kan være svært at vælge – men prøv ringene på fingeren – de kan se helt anderledes ud, når de først er på hånden. De fleste bærer vielsesringe på højre hånd og forlovelsesringe på venstre, men i dag tager man ikke den slags ting så tungt – bare man har et par smukke ringe til fælles.